Tomasz Jakubiak

Sałatka z pieczonym łososiem, pomidorkami i szczypiorkowym sosem


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki

odsłon: 752

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g filetu z łososia ze skórką

2 łyżki skórki z limonki

szczypta pieprzu

tymianek

2-3 łyżki oleju rydzowego

 

pęczek szczypiorku

szczypta soli

ząbek czosnku

sok z cytryny

 

50 ml oleju rydzowego

4 garście mixu ulubionych sałat

2 ogórki małosolne

10 pomidorów koktajlowych

4 rzodkiewki

 

 

Przygotowanie:

Zacznij od doprawienia łososia. Filet natrzyj pieprzem, skórką z limonki i czosnkiem. Polej olejem rydzowym i odstaw.

Przygotuj pieczone pomidorki. Pokrój je, posól, polej olejem rydzowym i dodaj świeże zioła w postaci tymianku. Pomidorki włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Następnie zrób to samo z łososiem. Łososia piecz ok.15 minut, a pomidorki, aż puszczą sok i będą miękkie.

Przygotuj sos. Rozpocznij od pokrojenia szczypiorku. Dodaj sól. Rozgnieć szczypiorek za pomocą moździerza. Wrzuć ząbek czosnku. Dodaj sok z cytryny, olej rydzowy i dokładnie wymieszaj.
Do miski włóż mix sałat. Dorzuć pokrojoną rzodkiewkę, ogórka małosolnego, pieczone pomidorki, kawałki upieczonego łososia. Całość polej przygotowanym szczypiorkowym sosem. Smacznego!











powrót

Podobne przepisy

Wietnamska sałatka z makaronem ryżowym, orzechami i kurczakiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 44)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Sałatka z langusty, fenkułu i winogron
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Sałatka warzywna z jajkiem i pikantnym sosem orzechowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
Sałatka z kaczką i papają
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 62)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
Som tam z mięsem perłopława
Adam Liaw
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.