Tomasz Jakubiak

Sałatka z pieczonym łososiem, pomidorkami i szczypiorkowym sosem


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki

odsłon: 84

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g filetu z łososia ze skórką

2 łyżki skórki z limonki

szczypta pieprzu

tymianek

2-3 łyżki oleju rydzowego

 

pęczek szczypiorku

szczypta soli

ząbek czosnku

sok z cytryny

 

50 ml oleju rydzowego

4 garście mixu ulubionych sałat

2 ogórki małosolne

10 pomidorów koktajlowych

4 rzodkiewki

 

 

Przygotowanie:

Zacznij od doprawienia łososia. Filet natrzyj pieprzem, skórką z limonki i czosnkiem. Polej olejem rydzowym i odstaw.

Przygotuj pieczone pomidorki. Pokrój je, posól, polej olejem rydzowym i dodaj świeże zioła w postaci tymianku. Pomidorki włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Następnie zrób to samo z łososiem. Łososia piecz ok.15 minut, a pomidorki, aż puszczą sok i będą miękkie.

Przygotuj sos. Rozpocznij od pokrojenia szczypiorku. Dodaj sól. Rozgnieć szczypiorek za pomocą moździerza. Wrzuć ząbek czosnku. Dodaj sok z cytryny, olej rydzowy i dokładnie wymieszaj.
Do miski włóż mix sałat. Dorzuć pokrojoną rzodkiewkę, ogórka małosolnego, pieczone pomidorki, kawałki upieczonego łososia. Całość polej przygotowanym szczypiorkowym sosem. Smacznego!











powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.