Sałatka z pieczonym indykiem i świeżym szpinakiem

Przepis z programu Dietosfera (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

Sałatka z pieczonym indykiem i świeżym szpinakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

indyk pieczony dwa plastry po 60g

sałata ciemna karbowana 3 liście

świeży szpinak 50g

jasna cykoria 3 liście

świeża pieczarka 2 szt.

buraczki marynowane 3-4 szt.

oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe

musztarda dijon 1 łyżeczka

ocet balsamiczny 1 łyżka

sól

pieprz

cukier do smaku

jajko 1 szt.

trochę octu do gotowania jajka

 

Przygotowanie:

Do indyka dodać sól, pieprz, oliwę z oliwek i upiec. Buraczki pokroić na pół, pieczarki w cienkie plastry i wymieszać wszystko z sałatą i szpinakiem. Z oliwy, octu i musztardy zrobić sos winegret, doprawić solą i cukrem. W wodzie z octem i solą ugotować jajko poszetowane. Na talerzu wyłożyć dekoracyjnie trzy liście cykorii, położyć plastry indyka i wymieszaną sałatę. Na wierzch kłaść jajko poszetowane, delikatnie nacinając, tuż przed podaniem, tak, aby żółtko delikatnie wypłynęło na sałatkę.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z pęczaku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sałatka ze sztokfisza z ziemniakami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.