Sałatka z pieczonych żółtych buraków

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z pieczonych żółtych buraków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

buraki:

5 dużych żółtych buraków, obranych i umytych

2 łyżki oliwy (30 ml)



dressing:

1 szalotka, posiekana

2 łyżki musztardy ziarnistej (30 ml)

1 łyżka czerwonego octu winnego (15 ml)

1 łyżeczka syropu klonowego (5 ml)

1 łyżeczka oleju z orzechów laskowych (5 ml)

⅓ szklanki oliwy (85 ml)

kilka gałązek estragonu, posiekanych

sól i pieprz



do podania:

garść listków selera naciowego



Przygotowanie:

Pieczenie buraków: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Buraki skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Zawijamy w folię aluminiową, zostawiając niewielki otwór na górze. Układamy w brytfance. Pieczemy 45 minut, aż będzie je można przekłuć nożem. Po wystudzeniu obieramy i kroimy w centymetrową kostkę. Dressing: w międzyczasie mieszamy składniki sosu. Podanie: polewamy sosem buraki, mieszamy. Posypujemy listkami, doprawiamy solą i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka ziemniaczana z estragonem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z zielonego mango z suszonymi rybkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Sałata lodowa z rukolą, boczkiem i prażoną dynią
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.