Sałatka z pieczonych warzyw z fasolą

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 44)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z pieczonych warzyw z fasolą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 łyżki oliwy

4 ząbki czosnku

łyżeczka soli morskiej

łyżeczka pieprzu

czerwona papryka pokrojona na ćwiartki

filiżanka pokrojonej dyni japońskiej ze skórką

filiżanka pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków

filiżanka pieczarek

4 młode buraki ze skórką

2 pokrojone marchewki ze skórką

wędzony pstrąg

filiżanka komosy ugotowanej ryżowej

400 g fasoli z puszki

2 filiżanki młodych liści szpinaku

garść tymianku

łyżka skórki otartej z cytryny albo limetki

 

Sos:

po łyżeczce oliwy i octu balsamicznego

filiżanka jogurtu naturalnego

2 łyżki tahini

ząbek czosnku roztarty z solą

szczypta białego pieprzu

cytryna do dekoracji

Przygotowanie:

Warzywa wymieszać z oliwą, solą i pieprzem. Piec przez 30-40 minut w temperaturze 200°C. Kiedy lekko przestygną wymieszać je z fasolą, pstrągiem, komosą, szpinakiem, tymiankiem i skórką z cytryny. Połączyć składniki sosu. Podawać sałatkę na ciepło z sosem i cząstkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z makaronu na ciepło
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.01) sałatka z owoców morza
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Remulada selerowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka cesarska
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.