Delia  Smith

Sałatka z pieczonych pomidorów


Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sałatka z pieczonych pomidorów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 dużych pomidorów

2 bardzo duże ząbki czosnku

świeża bazylia

ocet balsamiczny

czarne oliwki

 

 

Przygotowanie:


Pomidory obieramy ze skóry, kroimy na pół i układamy na posmarowanej olejem blasze. Na każdej połówce kładziemy trochę posiekanego czosnku i listek bazylii. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie każdą połówkę skrapiamy oliwą. Pomidory wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy 50 minut do godziny, aż będą przyrumienione. Podajemy skropione octem balsamicznym i przybrane świeżą bazylią oraz czarnymi oliwkami.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka ze sztokfisza z ziemniakami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka ostro–słodka
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Sałatka z gruszek i awokado
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Sałatka z bresaolą
Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.