Sałatka z pieczonych buraków

Sałatka z pieczonych buraków
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 duże czerwone buraki
  • umyte
  • 8-10 młodych buraków w dowolnym kolorze
  • 2 szklanki młodej rukoli
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • oliwa extra vergine
  • sól
  • ¼ szklanki pistacji
  • nie solonych
  • prażonych i posiekanych
  • ¼ szklanki sera Pecorino w wiórkach

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.Rozłóż duże buraki na blasze i wstaw do piekarnika na 40 min. Po 20 minutach dołóż młode buraki. Kiedy przestygną, obierz je. Pokrój duże buraki na plastry o grubości 1 cm. Małe przekrój na połówki. Włóż rukolę do miski i dopraw połową octu balsamicznego, niewielką ilością oliwy i solą. Wymieszaj i SPRÓBUJ! Rukola ma być smaczna, ale nie nasączona winegretem. Rozłóż liście na 4 talerzach. Wymieszaj buraki w tej samej misce, doprawiając je resztą octu, oliwą i solą. Rozłóż je na rukoli i posyp pistacjami oraz pecorino.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA