Anne Burrell

Sałatka z pieczonych buraków


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sałatka z pieczonych buraków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 duże czerwone buraki

umyte

8-10 młodych buraków w dowolnym kolorze

2 szklanki młodej rukoli

2-3 łyżki octu balsamicznego

oliwa extra vergine

sól

¼ szklanki pistacji

nie solonych

prażonych i posiekanych

¼ szklanki sera Pecorino w wiórkach

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.Rozłóż duże buraki na blasze i wstaw do piekarnika na 40 min. Po 20 minutach dołóż młode buraki. Kiedy przestygną, obierz je. Pokrój duże buraki na plastry o grubości 1 cm. Małe przekrój na połówki. Włóż rukolę do miski i dopraw połową octu balsamicznego, niewielką ilością oliwy i solą. Wymieszaj i SPRÓBUJ! Rukola ma być smaczna, ale nie nasączona winegretem. Rozłóż liście na 4 talerzach. Wymieszaj buraki w tej samej misce, doprawiając je resztą octu, oliwą i solą. Rozłóż je na rukoli i posyp pistacjami oraz pecorino.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.