Sałatka z pieczonej kaczki i owoców cytrusowych

Sałatka z pieczonej kaczki i owoców cytrusowych
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Proste dania Nigela Slatera (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 2 kacze udka z kością i skórą
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • duża szczypta chińskiej przyprawy pięciu smaków
  • 1-2 świeże liście laurowe
  • 2 różowe grejpfruty
  • 2-3 pomarańcze
  • duża garść pikantnej rukwi wodnej (oderwij najgrubsze łodygi)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200oC. Ułóż kacze udka na blasze, oprósz je solą i pieprzem, natrzyj skórę przyprawą pięciu smaków i rozłóż na niej liście laurowe. Piecz udka około godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości, a skórka będzie bardzo spieczona i chrupiąca. Pod koniec pieczenia przygotuj sałatkę z cytrusów: odetnij szczyty pomarańczy i grejpfruta i skórę wraz z białą warstwą i błonką tak, żeby dało się ostrym nożykiem wyciąć cząstki miąższu. Rób to nad miską, żeby nie tracić soków. Gdy kaczka się upiecze, zdejmij mięso z kości i pokrój na kawałki wielkości kęsów. Delikatnie wymieszaj rukiew z cytrusami, rozłóż na talerzach, a na porcjach sałatki ułóż kawałki mięsa. Zlej tłuszcz z blachy, na której piekła się kaczka (możesz go przechować w lodówce i usmażyć na nim ziemniaki). Wlej na blachę nieco soku z cytrusów, zamieszaj i polej sałatkę ciepłym dressingiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA