Sałatka z pieczonej dyni

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z pieczonej dyni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2,5 kg dyni piżmowej

2-3 duże czerwone papryczki chilli

1½ łyżeczki mielonego kminu

1½ łyżeczki chilli w płatkach

sól i świeżo zmielony pieprz

6 łyżek oliwy

150 g szpinaku sałatkowego

duża garść czarnych oliwek bez pestek

300 g koziego sera

150 g kapusty pak choi



sos:

3 łyżki octu z czerwonego wina

130 ml oliwy

5 małych dymek

sól i świeżo zmielony pieprz



Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki, kroimy w kostkę 2 cm. Z chilli usuwamy pestki i drobno siekamy. Wrzucamy dynię do dużej, płaskiej blaszki, posypujemy posiekanym chilli, kminem, chilli w płatkach, solą i pieprzem. Polewamy 5 łyżkami oliwy i mieszamy. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy 30 minut, w połowie czasu mieszając. Wyjmujemy i odstawiamy na chwilę, by dynia nieco przestygła. Szpinak myjemy i osuszamy, wrzucamy do dużej miski. Dodajemy oliwki, pokruszony ser i dynię. Pak choi dzielimy na liście. Rozgrzewamy na patelni pozostałą łyżkę oliwy, wrzucamy kapustę i smażymy 1-2 minuty. Przekładamy do miski z sałatką. Dymki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy składniki sosu w miseczce, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę i wszystko razem mieszamy. Rozkładamy na talerze i podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka ze sztokfisza z ziemniakami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka ziemniaczana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sałatka z plasterków warzyw
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fasolka szparagowa z kukurydzą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.