Anna Olson

Sałatka z pędów paproci


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z pędów paproci
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki świeżych lub mrożonych główek liści pierzastej paproci

3 szklanki liści sałaty radicchio

1 szklanka marynowanej czerwonej cebuli

2/3 szklanki pekanów w syropie klonowym

 

 

Przygotowanie:


Aby przyrządzić sos winegret, zmiksuj sok z cytryny, szalotkę i musztardę. Następnie stopniowo wmieszaj oliwę, a gdy składniki się połączą – wodę. Dopraw do smaku i wmieszaj szczypiorek. Odetnij łodyżki pędów paproci, a zwinięte czubki dokładnie umyj, rozwijając listki delikatnie palcami. Starannie je osącz. Zagotuj garnek wody i szczodrze ją posól. Blanszuj pędy przez 5 minut. Spróbuj, czy zmiękły, odcedź wodę i zahamuj ogrzewanie, wsypując pędy do miski z wodą z lodem. Ponownie je odsącz i przechowaj w lodówce do momentu podania. Przed podaniem ułóż liście sałaty na talerzu. Obtocz kłącza paproci w sosie winegret i również ułóż na talerzu. Nałóż marynowaną czerwoną cebulę, a wierzch udekoruj prażonymi pekanami i bezzwłocznie podaj.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.