Sałatka z owoców tropikalnych na ciepło z karmelowo-kokosowym sosem

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia indonezyjska, Kuchnia indyjska

Sałatka z owoców tropikalnych na ciepło z karmelowo-kokosowym sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

papaja

karambola

marakuja

figi

banany

grejpfrut

melon

ananas

starty imbir

brązowy cukier

 

 

Przygotowanie:


Obieramy, czyścimy z pestek i kroimy na plasterki papaję. Karambolę starannie myjemy i kroimy w niezbyt grube plastry. Z owoców marakui wybieramy pestki wraz z otoczką. Figi kroimy na ćwiartki, zostawiając skórkę. Bukiet owoców egzotycznych uzupełniamy tymi, które jadamy codziennie – obranymi i pokrojonymi na duże kawałki bananami, cząstkami czerwonego grejpfruta, kawałkami melona i świeżego ananasa, mango i kiwi. Owoce posypujemy świeżym, startym imbirem, oraz brązowym cukrem demerara. Papaję można skropić sokiem z cytryny, a wszystkie owoce – białym rumem. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na pół godziny, by sałatka się zmacerowała, a następnie wstawiamy pod mocno rozgrzaną grzałkę opiekacza, by cukier się skarmelizował.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.