Sałatka z oliwkami, pomidorami i bakłażanem

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sałatka z oliwkami, pomidorami i bakłażanem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

filiżanka pokrojonych zielonych oliwek marynowanych z chili

4 rzymskie pomidory

3 upieczone, obrane i pokrojone czerwone papryki

2 bakłażany

pół pęczka posiekanej natki pietruszki

posiekany pęczek koperku

posiekany pęczek szczypiorku

sok z cytryny

oliwa

4 pokrojone anchois

łyżka prażonego sezamu

 

Przygotowanie:

Plastry bakłażana posypać solą i odstawić na 15 minut, żeby puściły sok. Osuszyć je papierowym ręcznikiem i usmażyć. Odsączyć nadmiar tłuszczu. Pokroić na kawałki.
Wymieszać oliwki, paprykę, pomidory, zioła, anchois i sok z cytryny. Dodać bakłażana i posypać ziarnami sezamu.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.