Sałatka z okładniczkami

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Sałatka z okładniczkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 małży okładniczek

pół szklanki pikli warzywnych

½ małej cebuli

drobno posiekane

1 łyżeczka prażonych szalotek

1 łyżeczka prażonych płatków czosnku

2 łyżeczki oleju

pozostałego po smażeniu płatków czosnkowych

5 listków pachnotki wietnamskiej

pokrojonych

5 listków miety

pokrojonych

5 listków mięty wietnamskiej

pokrojonych

5 liści kolendry ząbkowanej

pokrojonych

5 listków azjatyckiej bazylii

pokrojonych

3 łyżki sosu do maczania (patrz: osobny przepis)

1 łyżka pokruszonych prażonych fistaszków

1 chili

pokrojone w poprzek

do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Małże wrzucić na wrzątek, gotować minutę. Wyjąć łyżką cedzakową i natychmiast zanurzyć w wodzie z lodem, żeby przerwać proces gotowania. Wyjąć małże ze skorupek i włożyć do dużej miski. Dodać pikle warzywne, cebulę, zioła, prażone szalotki, prażone płatki czosnku, olej czosnkowy i sos do maczania. Wymieszać, wyłożyć na półmisek, udekorować fistaszkami i chili.

powrót

Podobne przepisy

Mali z krewetek
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Mule po belgijsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Omułki z grilla a la Cape Malay
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Małże gotowane w winie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki pieczone z figami - Piotr Osiński
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.