Anna Olson

Sałatka z mleczy z pancettą i cydrem


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z mleczy z pancettą i cydrem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka oliwy

85 g pancetty (długodojrzewającego solonego boczku) w plasterkach

2 szalotki pokrojone na plasterki

1 duży pęk świeżych mleczy sałatkowych (same liście

umyte i pokrojone)

1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego tymianku

¾ szklanki cydru jabłkowego (gęstego soku z miąższem

nie alkoholu)

¼ szklanki złocistych rodzynek

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej oliwę na dużej patelni, na średnim ogniu. Pokrój plasterki pancetty na kawałki i podsmaż, aż będą chrupiące. Przełóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i wylej prawie cały tłuszcz z patelni – oprócz ok. 2 łyżek. Dodaj szalotki i podsmażaj 2 min. Dodaj liście mleczu i tymianek, wymieszaj, wlej cydr, dodaj rodzynki i mieszając blanszuj bez przykrycia, aż liście zmiękną (ok. 5 min). Dopraw do smaku i podawaj na ciepło.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.