Laura Calder

Sałatka z mleczem i boczkiem na ciepło


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sałatka z mleczem i boczkiem na ciepło
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g pokrojonej cykorii lub młodych mleczy

4 plastry boczku w kawałkach (razem 110 g)

3 łyżki czerwonego wina lub octu balsamicznego

1 – 2 łyżki oliwy

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Umyj zieleninę i odłóż – niech obeschnie. Podsmaż boczek w rondlu, aż będzie chrupiący, czyli około 5 min. Zdeglasuj patelnię octem i zagotuj go, żeby odparował. Dodaj oliwę. Wrzuć na chwilę zieleninę i wymieszaj ją z dressingiem. Nie pozwól, żeby zwiędła. Rozłóż sałatkę na 4 talerze i dopraw ją solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.