Emeril Lagasse

Sałatka z mieszkanki sałat, pieczonych, młodych buraków i marchwi z winegretem


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Sałatka z mieszkanki sałat, pieczonych, młodych buraków i marchwi z winegretem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350 g młodych buraków bez liści i łodygi

350 g młodej marchwi bez liści i łodygi

2 łyżki stołowe oliwy plus 60 ml oliwy do dresingu

¾ łyżeczki soli

¾ łyżeczki świeżo zmielonego

czarnego pieprzu

2 łyżki stołowe posiekanych liści estragonu

1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku

60 ml octu z sherry

2 łyżki stołowe miodu

120 ml oleju z orzechów włoskich

175 g mieszkanki sałat

umytej i osuszonej

85 g przypieczonych orzechów włoskich

85 g pokruszonego

łagodnego sera koziego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200°C. Marchewki wysypać na folię, skropić łyżką oliwy, posypać solą i pieprzem, wymieszać, zawinąć i umieścić w żaroodpornym naczyniu kamionkowym. Obok wsypać buraczki, skropić resztą oliwy, posypać solą i pieprzem, wymieszać. Wstawić do piekarnika i piec, obracając buraczki od czasu do czasu, aż będą miękkie czyli około 45 minut. Marchew zapewne będzie gotowa wcześniej, należy sprawdzić i wtedy ją wyjąć. Odstawić warzywa, aby nieco wystygły.

powrót

Podobne przepisy

Szpinak z malinami i orzechami włoskimi
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka mix sałat
Przepis z programu Dietosfera (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.