Sałatka z marynowanych jarzyn

Sałatka z marynowanych jarzyn
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.80

Składniki:

  • 8 niewielkich szalotek
  • obranych i pokrojonych na ćwiartki lub drobniej
  • zależnie od wielkości.
  • 200 g marchewki
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 200 g kapusty włoskiej
  • 200 g różyczek kalafiora
  • 3 łyżki gorczycy sarepskiej
  • 2 łyżki drobno pokrojonego czosnku
  • łyżka drobno pokrojonego świeżego imbiru
  • łyżka kurkumy
  • pół miarki oliwy z pestek winogron lub z orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • sól
  • pieprz i sok z cytryny do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Obrać marchewkę i pokroić na grube słupki. Obciąć końcówki fasolki szparagowej, grubsze strączki przeciąć na pół. Rozdrobnić sałatę nożem. Pokroić różyczki kalafiora na niewielkie kawałki. Wymieszać gorczycę sarepską, czosnek i kurkumę. Rozgrzać olej i obsmażyć szalotki przez 2 min, żeby lekko zmiękły. Dodać mieszankę przypraw i smażyć przez minutę. Wrzucić resztę jarzyn na minutę. Zdjąć patelnię z gazu, wlać ocet, wymieszać i odstawić na kwadrans, a najlepiej na kilka godzin (w lodówce wytrzyma parę dni). Podawać w temperaturze pokojowej ze świeżym chlebem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA