David Gaboriaud

Sałatka z makaronu orzo, cukinią, kozim serem i bakaliami


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki

odsłon: 1037

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g makaronu orzo (w kształcie ryżu)

½ cukinii średniej wielkości pokrojonej w kostkę

garść świeżego lub mrożonego zielonego groszku

4 łyżki prażonych orzechów włoskich,

4 łyżki prażonych pestek dyni

4 łyżki prażonych słonecznika

2 łyżki rodzynek (wcześniej namoczonych)

10 liści świeżej bazylii drobno posiekanej

10 liści mięty drobno posiekanej

8 łyżek oliwy z oliwek

sok z ½ cytryny

szczypiorek drobno posiekany

1 mały okrągły francuski twardy ser kozi – Crottin de Chavignol

sól

kolorowy pieprz z młynka

 

Przygotowanie:

Ugotuj makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedź i opłucz pod zimną wodą. Przełóż do miski i odstaw na bok.
Wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny i polej tak uzyskanym sosem makaron.
Dodaj do miski z makaronem cukinię, groszek, (jeśli używasz mrożonego, wrzuć go wcześniej do gotującego się makaronu na dwie minuty przed odcedzeniem), prażone bakalie, rodzinki oraz bazylię i miętę.
Wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem, posyp tartym kozim serem oraz szczypiorkiem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.