Gary  Mehigan

Sałatka z makaronu orechiette i fenkułu


Przepis z programu Męski weekend (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z makaronu orechiette i fenkułu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki

250 g makaronu orechiette ugotowanego al dente (8 min.)

5 łodyg młodych fenkułów

5 kwiatów cukini rozciętych na pół

1/2 fenkułu startego na tarce

2 białe brzoskwinie pokrojone na kawałki

10 gałązek rukwi wodnej

200 g świeżego, koziego sera

1 łyżka octu z sherry

1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia

sól do smaku

garść liści pachnotki bazyliowatej do przybrania



Przygotowanie

Blanszować łodygi fenkułów i kwiaty cukini przez 6 sekund we wrzątku, schłodzić w wodzie z lodem.

W misce wymieszać wszystkie składniki, poza makaronem i serem. Doprawić do smaku solą. Odcedzić makaron, skropić oliwą, wymieszać, dorzucić do miski, wymieszać. Na środku talerzy rozsmarować ser. Położyć na wierzchu sałatkę, przybrać listkami pachnotki bazyliowatej. Nie należy dodawać pieprzu, bo rukiew wodna ma pieprzowy smak.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.