Janella  Purcell

Sałatka z makaronem, tofu i wodorostami


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Sałatka z makaronem, tofu i wodorostami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół paczki makaronu gryczanego

¼ pokrojonej w zapałkę rzodkwi japońskiej

½ pokrojonej w zapałkę marchewki

łyżeczka soli morskiej

½ filiżanki pokrojonego w zapałkę wędzonego tofu

łyżka namoczonych wodorostów arame

½ filiżanki tamari

2 łyżki octu winnego

2 łyżki mirin

łyżka oleju sezamowego

3 łyżki zmielonych ziaren sezamu

½ pęczka kiełków rzodkwi japońskiej

poszatkowany arkusz nori

 

 

Przygotowanie:


Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i odstawić. Odcedzić arame, zachowując płyn. Wymieszać rzodkiew, marchew, tofu, makaron i arame. Wymieszać płyn z arame, tamari, ocet, mirin, olej sezamowy i mielony sezam. Skropić sałatkę. Posypać kiełkami i nori.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z mozzarellą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Szparagi z rusztu
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sałatka z pieczonych pomidorów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.