Jola Słoma

Sałatka z majonezem z bakłażana


Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 4700

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 mała kalarepka

1 marchewka

1/2 średniej wielkości bakłażana

garść orzechów włoskich

garść rodzynek

2 łyżki masła orzechowego

2 łyżki oleju arachidowego

2 łyżki octu jabłkowego

1 łyżeczka miodu

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

 

Przygotowanie:

Warzywa gotujemy na parze ok. 15-20 minut. Jak trochę przestygną marchew i kalarepę kroimy w kostkę, a bakłażana układamy na desce skórką do dołu i delikatnie odcinamy miąższ. Orzechy prażymy przez chwilę na suchej patelni, rodzynki zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odlewamy wodę. Do masła orzechowego wlewamy olej arachidowy, ocet jabłkowy, dodajemy sól, pieprz i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy miąższ bakłażana i miksujemy. Do pokrojonych warzyw dodajemy orzechy i rodzynki, zalewamy majonezem z bakłażana i mieszamy.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z makaronu i pieczonej kaczki
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ostro-kwaśna sałatka z krewetkami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sałatka w kolorach reggae
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Sałatka ziemniaczana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sałatka z rukwi wodnej
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.