Jola Słoma

Sałatka z majonezem z bakłażana


Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 4670

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 mała kalarepka

1 marchewka

1/2 średniej wielkości bakłażana

garść orzechów włoskich

garść rodzynek

2 łyżki masła orzechowego

2 łyżki oleju arachidowego

2 łyżki octu jabłkowego

1 łyżeczka miodu

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

 

Przygotowanie:

Warzywa gotujemy na parze ok. 15-20 minut. Jak trochę przestygną marchew i kalarepę kroimy w kostkę, a bakłażana układamy na desce skórką do dołu i delikatnie odcinamy miąższ. Orzechy prażymy przez chwilę na suchej patelni, rodzynki zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odlewamy wodę. Do masła orzechowego wlewamy olej arachidowy, ocet jabłkowy, dodajemy sól, pieprz i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy miąższ bakłażana i miksujemy. Do pokrojonych warzyw dodajemy orzechy i rodzynki, zalewamy majonezem z bakłażana i mieszamy.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.