Malka Kafka

Sałatka z kwiatami


Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

odsłon: 6936

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 fenkuł (koper włoski)

1 sałata radicchio lub 2 czerwone cykorie

150 g pomidorków koktajlowych różnokolorowych

100 g malin lub borówek amerykańskich

100 g roszponki

100 g rukoli

150 g brokułów

jadalne kwiaty (np. goździki, płatki róż, nasturcje)

Sos:

sok z 1 cytryny

3 łyżki wody

płaska łyżeczka soli

6 łyżek oliwy

pieprz

Przygotowanie:

Sól i przyprawy wymieszaj z sokiem z cytryny i z wodą. Dodaj oliwę i pieprz. Fenkuł pokrój na średniej grubości krążki. Pomidorki przekrój na połówki, kwiatostany brokułów pokrój na plastry. Składniki ułóż w przezroczystej misce warstwami, dosypując co jakiś czas płatki kwiatów. Polej sosem tuż przed podaniem, ale nie mieszaj. Sałatkę podawaj z grzankami.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.