Sałatka z kurczaka z pieczonymi pietruszkami

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Ł'apetyt z Grzegorzem Łapanowskim
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z kurczaka z pieczonymi pietruszkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

50 ml oliwy z oliwek

4 pietruszki

2 marchewki

2 główki czosnku

1 łyżka musztardy francuskiej

1 łyżka świeżego estragonu

1 kurczak lub kilka piersi

1 łyżeczka miodu

1 łyżka majonezu

kilka gałązek świeżego tymianku

garść prażonego słonecznika

kilka łyżek masła

pieprz, sól





Przygotowanie:

Zaczynamy od kurczaka. Nacieramy go solą, pieprzem, tymiankiem i odrobiną musztardy. Warto też pod skórę wetknąć odrobinę masła, by nadać pieczonemu ptakowi smaku, aromatu i soczystości. Kurczaka pieczemy do zezłocenia ok. 1 1/2 h w temperaturze 160 C. Piersi krócej ok. 30-40 minut. Pietruszki, marchewki obieramy i rozkrawamy wzdłuż na 4 części. Główki czosnku przekrawamy w poprzek na 2 części. Warzywa pieczemy do miękkości do zezłocenia. Kiedy kurczak i warzywa będą gotowe, przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki. Pamiętamy, by oliwę dodać jako ostatnią. Sałatkę podajemy w głębokim talerzu wymieszaną z sosem i posypaną ziarnami słonecznika, świeżą natką pietruszki i estragonem.





powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.