Nigel Slater

Sałatka z kurczaka, kuskusu i pomarańczy


Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z kurczaka, kuskusu i pomarańczy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 garście kuskusu

sok z 1 cytryny

sok z 2 pomarańczy i jedna cała pomarańcza

owocowa oliwa

sól i świeżo mielony czarny pieprz

garść pokrojonych resztek mięsa z pieczonego kurczaka

garść posiekanego świeżego szczypiorku

garść świeżych liści bazylii

garść kiełków groszku

 

 

Przygotowanie:


Wsyp kuskus do miski i zalej wrzątkiem (powinno być go 2 cm więcej niż kuskusu). Odstaw miskę na 15 minut, aż kuskus wchłonie płyn. W drugiej misce wymieszaj trzepaczką sok z cytryny, dwóch pomarańczy i oliwę z solą i mielonym pieprzem. Zalej kuskus dressingiem, wymieszaj i odstaw na 10 minut. W tym czasie obierz trzecią pomarańczę ze skórki i białej gorzkiej warstwy. Wytnij cząstki pomarańczy i dodaj razem z mięsem do kuskusu. Delikatnie przemieszaj. Rozłóż kiełki groszku na dwa talerze i nałóż na nie porcje sałatki.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z kurczakiem, grejpfrutem, pistacjami i miętą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Sałatka z makaronu i pieczonej kaczki
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sałatka ziemniaczana z estragonem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.