Anna Olson

Sałatka z kukurydzy i borówki amerykańskiej


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z kukurydzy i borówki amerykańskiej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 kolby świeżej kukurydzy (około 3 szklanek ziarna)

2 łyżki oliwy extra vergine

2/3 szklanki posiekanej dymki

1 nieduża czerwona papryka

pokrojona w drobną kostkę

1 ½ szklanki świeżych borówek amerykańskich

2 łyżki soku z limonki

1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

1 papryka jalapeno

pozbawiona nasion i drobno posiekana (opcjonalnie)

1 łyżka drobno posiekanego kandyzowanego imbiru

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Okrój nasiona kukurydzy z kolb. W średnim rondlu, na średnim ogniu, rozgrzej oliwę i wrzuć kukurydzę. Duś, aż ziarno zmięknie i będzie jaskrawożółte i szkliste (ok. 3 min). Zdejmij z ognia, ostudź, przełóż do dużej miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Sałata liońska
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z mango
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Fasolka szparagowa z kukurydzą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sałatka w kolorach reggae
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia jamajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.