Janella  Purcell

Sałatka z krewetkami i liczi


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza

Sałatka z krewetkami i liczi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

łyżka winnego octu ryżowego

łyżka soku z limonki

łyżka sosu rybnego

łyżka cukru palmowego

łyżeczka chili w płatkach

łyżka posiekanej dymki

500 g dużych

obranych krewetek

1 czerwona papryka

2 łodygi trawy cytrynowej

1 pęczek rukwi widnej

½ pęczka mięty wietnamskiej

500 g liczi z puszki

2 łyżki startego imbiru

2 łyżki posiekanych szalotek

2 liście limetki kaffir

łyżka oliwy

 

 

Przygotowanie:


Zrobić dressing łącząc 6 pierwszych składników przepisu. Odstawić. Paprykę przekroić i usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w paski. Wrzucić do miski z krewetkami. Odciąć zieloną część trawy cytrynowej. Zmiażdżyć białą część tępą stroną noża. Posiekać. Dodać do papryki. Umyć i osuszyć rukiew i miętę. Poszarpać listki. Dodać do liczi. Podsmażyć szalotki na oliwie. Dołożyć liście limetki i smażyć przez 30 sekund. Odsączyć tłuszcz. Wymieszać składniki sałatki. Posypać prażoną szalotką.

powrót

Podobne przepisy

Nasi lemak
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia malajska
Ryż z owocami morza i sosem pomidorowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Mule po prowansalsku
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.