Gieno Mientkiewicz

Sałatka z Kreuzera, jabłek i pomarańczy i seler bursztynowy


Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

odsłon: 3011

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 winno-słodkie jabłka

1 łyżka soku z cytryny

1 pomarańcza

½ cytryny

30 dag sera Kreuzer

20 dag chudej szynki

3 łyżki rodzynek

kieliszek aromatycznego alkoholu (brandy, nalewka)

2 łyżki majonezu

sól, pieprz

Seler bursztynowy:

2 średnie selery

15 dag sera bursztyn

1 jajko

10 dag bułki tartej

5 ziaren pieprzu

sól, pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie:

Rodzynki zalać brandy, zostawić na kilkanaście minut. Ser, szynkę, pokroić w słupki. Obrane jabłka pokroić w dość grubą kostkę, skropić sokiem cytryny. Pomarańczę obrać, wyciąć filety, z pozostałości wycisnąć sok i zmieszać z majonezem. Składniki sałatki wymieszać z majonezem, doprawić.

Przygotowanie selera bursztynowego:
Obrany seler ugotować w osolonej wodzie razem z ziarnami pieprzu. Ostudzić, pokroić w centymetrowe plastry. Ser pokroić tak samo. Seler posolić i dobrze popieprzyć. Złączyć w pary ser i seler, maczać w roztrzepanych jajkach i obtoczyć w bułce. Smażyć na złoto.

powrót

Podobne przepisy

Sałata lodowa po chińsku
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Sałatka ziemniaczana z estragonem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z ogórka i fety
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Sałatka mix sałat
Przepis z programu Dietosfera (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sałatka z marchwi
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia żydowska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.