Gieno Mientkiewicz

Sałatka z Kreuzera, jabłek i pomarańczy i seler bursztynowy


Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

odsłon: 2864

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 winno-słodkie jabłka

1 łyżka soku z cytryny

1 pomarańcza

½ cytryny

30 dag sera Kreuzer

20 dag chudej szynki

3 łyżki rodzynek

kieliszek aromatycznego alkoholu (brandy, nalewka)

2 łyżki majonezu

sól, pieprz

Seler bursztynowy:

2 średnie selery

15 dag sera bursztyn

1 jajko

10 dag bułki tartej

5 ziaren pieprzu

sól, pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie:

Rodzynki zalać brandy, zostawić na kilkanaście minut. Ser, szynkę, pokroić w słupki. Obrane jabłka pokroić w dość grubą kostkę, skropić sokiem cytryny. Pomarańczę obrać, wyciąć filety, z pozostałości wycisnąć sok i zmieszać z majonezem. Składniki sałatki wymieszać z majonezem, doprawić.

Przygotowanie selera bursztynowego:
Obrany seler ugotować w osolonej wodzie razem z ziarnami pieprzu. Ostudzić, pokroić w centymetrowe plastry. Ser pokroić tak samo. Seler posolić i dobrze popieprzyć. Złączyć w pary ser i seler, maczać w roztrzepanych jajkach i obtoczyć w bułce. Smażyć na złoto.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.