Rick Stein

Sałatka z kalmarów z prażonym ryżem


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Australijski błękit i włoskie zapachy (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Sałatka z kalmarów z prażonym ryżem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225g małych kalmarów

2 łyżki (30 ml) oleju arachidowego

szczypta pieprzu kajeńskiego

2 łyżeczki (10 ml) ryżu

1 mała sałata rzymska

4 dymki

po 1 garści mięty i natki kolendry

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Kalmary oczyścić, oddzielić odnóża od głowy. Rozciąć płaszcze kalmarów i rozłożyć na płasko. Ostrym nożem naciąć po wewnętrznej stronie ukośną kratkę. Pokroić kalmary na kwadraty o boku 5cm. Podzielić macki na kawałki, jeśli są duże. Oprószyć kalmary solą i pieprzem. Mocno rozgrzać olej w woku, wrzucić pieprz kajeński i zamieszać. Wrzucić kalmary i mieszając smażyć ok. 2 minut. Zdjąć z ognia i odstawić, by przestygły.
Przygotować sos: usunąć zewnętrzne twarde liście z trawy cytrynowej i posiekać środek. Papryczkę chilli drobno posiekać. Zmieszać razem wszystkie składniki sosu. Na suchą patelnię wsypać ryż i mieszając prażyć ok. 2 minut, aż zbrązowieje. Przesypać ryż do moździerza, nieco ostudzić i utłuc na drobną kaszkę. Pokroić sałatę w szerokie paski. Dymkę pokroić na cienkie paseczki. Oberwać z łodyżek listki mięty i natki kolendry. Na dużym talerzu zmieszać sałatę, dymkę, miętę i kolendrę. Wyłożyć na sałatę kalmary wraz z pozostałym na patelni olejem. Polać sosem i posypać prażonym ryżem.

powrót

Podobne przepisy

Mule
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grillowane faszerowane kalmary
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Owoce morza, Dania z grilla
Sałatka z okładniczkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Krewetki opiekane na trzcinie cukrowej
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.