Rick Stein

Sałatka z kalmarów z prażonym ryżem


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Australijski błękit i włoskie zapachy (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Sałatka z kalmarów z prażonym ryżem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225g małych kalmarów

2 łyżki (30 ml) oleju arachidowego

szczypta pieprzu kajeńskiego

2 łyżeczki (10 ml) ryżu

1 mała sałata rzymska

4 dymki

po 1 garści mięty i natki kolendry

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Kalmary oczyścić, oddzielić odnóża od głowy. Rozciąć płaszcze kalmarów i rozłożyć na płasko. Ostrym nożem naciąć po wewnętrznej stronie ukośną kratkę. Pokroić kalmary na kwadraty o boku 5cm. Podzielić macki na kawałki, jeśli są duże. Oprószyć kalmary solą i pieprzem. Mocno rozgrzać olej w woku, wrzucić pieprz kajeński i zamieszać. Wrzucić kalmary i mieszając smażyć ok. 2 minut. Zdjąć z ognia i odstawić, by przestygły.
Przygotować sos: usunąć zewnętrzne twarde liście z trawy cytrynowej i posiekać środek. Papryczkę chilli drobno posiekać. Zmieszać razem wszystkie składniki sosu. Na suchą patelnię wsypać ryż i mieszając prażyć ok. 2 minut, aż zbrązowieje. Przesypać ryż do moździerza, nieco ostudzić i utłuc na drobną kaszkę. Pokroić sałatę w szerokie paski. Dymkę pokroić na cienkie paseczki. Oberwać z łodyżek listki mięty i natki kolendry. Na dużym talerzu zmieszać sałatę, dymkę, miętę i kolendrę. Wyłożyć na sałatę kalmary wraz z pozostałym na patelni olejem. Polać sosem i posypać prażonym ryżem.

powrót

Podobne przepisy

Grillowane faszerowane kalmary
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Owoce morza, Dania z grilla
Risotto z krewetkami i marchewnikiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pikantne mule z fasolą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Mali z krewetek
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krewetki gotowane po jamajsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Budyń z cukinii z potrawką z muli
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.