Sophie Dahl

Sałatka z kalmarów z grillowaną papryką, czerwoną cykorią i dressingiem ziołowo-limonkowym


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza

Sałatka z kalmarów z grillowaną papryką, czerwoną cykorią i dressingiem ziołowo-limonkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Sałatka:

1 duża czerwona papryka i 1 duża żółta papryka bez pestek, pokrojone na grube plastry

200 g małych kalmarów, sprawionych i oczyszczonych

oliwa extra vergine

2 czerwone cykorie



Dressing:

pęczek kolendry

mały pęczek bazylii

4 łyżki oliwy

½ obranego ząbka czosnku

sok z 1 limonki



Przygotowanie:

Mocno obsmaż papryki na gorącej patelni grillowej. Kiedy trochę przestygną, pokrój je w cieńsze paski. Pokrój tuby kalmarów w pierścienie, a macki zostaw w całości. Usmaż kalmary na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, aż będą złociste – to potrwa około 2-3 minut. Odkrój nasadę cykorii i porwij liście na kawałki. Wymieszaj składniki dressingu i polej sałatkę przed samym podaniem.



© Sophie Dahl



powrót

Podobne przepisy

Roladki z wermiszelem i krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Przegrzebki w sosie winno-śmietanowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cavatelli z małżami
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Apulia (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki w cieście kataifi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Małże po marokańsku
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.