Sałatka z kalafiora, jarmużu, włoskiej szynki speck i frytek z polenty

Sałatka z kalafiora, jarmużu, włoskiej szynki speck i frytek z polenty
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej polenta
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu drobno posiekanego
  • 50 g startego sera Gran Padano
  • 10 liści jarmużu pokrojonego w paski
  • kilka różyczek surowego kalafiora
  • kilka cienkich plastrów wędzonej włoskiej szynki speck
  • ½ ostrej papryczki drobno posiekanej
  • 1 łyżka natki pietruszki drobno posiekanej
  • 1 łyżka prażonych orzechów piniowych
  • 2 kwiaty cukinii
  • 50 g startego sera Asiago
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek plus 1 łyżka do jarmużu
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotuj polentę według instrukcji podanej na opakowaniu. Na koniec dodaj Gran Padano i rozmaryn, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wlej polentę do prostokątnej foremki i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Następnie pokrój polentę na grube paski przypominające frytki, obtocz je w suchej kaszy kukurydzianej i podsmaż na oliwie z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
Wymieszaj liście jarmużu z odrobiną soli i oliwy. Dodaj różyczki kalafiora, speck, prażone orzechy, natkę pietruszki i wymieszaj.
Połącz 4 łyżki oliwy z oliwek z łyżką octu balsamicznego. Dopraw solą i dodaj ostrą papryczkę, wymieszaj. Wlej sos do sałatki i wymieszaj. Na koniec dodaj frytki z polenty, kwiaty cukinii i posyp serem Asiago.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA