Sałatka z kaczką, orzechami i winogronami

Sałatka z kaczką, orzechami i winogronami
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.00

Składniki:

  • 2 kacze piersi
  • łyżka oliwy
  • sól w płatkach
  • pieprz
  • garść sałaty frisee
  • filiżanka winogron pozbawionych pestek
  • ½ filiżanki orzechów laskowych
  • 2 pasternaki
  • ½ filiżanki rukwi wodnej
  • 40 ml oliwy
  • 20 ml oliwy orzechowej
  • 25 ml verjuice - sok z niedojrzałych winogron

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Przygotować dressing – wymieszać oliwę i verjuice. Dodać szczyptę pieprzu, sól i oliwę orzechową. Sałatę i rukiew opłukać i osuszyć. Skórę kaczki naciąć. Przyprawić mięso solą i pieprzem. Obrać i pokroić pasternak. Zrumienić go na oliwie. Dodać orzechy. Podsmażyć przez 4-5 minut. Zdjąć z patelni. Rozgrzać łyżkę oliwy. Ułożyć kacze piersi skórą do dołu. Smażyć przez 4 minuty, aż skórka się zrumieni. Wstawić na 4 minuty do piekarnika. Odstawić na 3-4 minuty. Piersi pokroić w cienkie plastry. Sałatę skropić dressingiem. Dołożyć winogrona. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć na półmisku pasternak, orzechy, sałatę i mięso.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA