Janella  Purcell

Sałatka z kaczką, orzechami i winogronami


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z kaczką, orzechami i winogronami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kacze piersi

łyżka oliwy

sól w płatkach

pieprz

garść sałaty frisee

filiżanka winogron pozbawionych pestek

½ filiżanki orzechów laskowych

2 pasternaki

½ filiżanki rukwi wodnej

40 ml oliwy

20 ml oliwy orzechowej

25 ml verjuice - sok z niedojrzałych winogron

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180°C. Przygotować dressing – wymieszać oliwę i verjuice. Dodać szczyptę pieprzu, sól i oliwę orzechową. Sałatę i rukiew opłukać i osuszyć. Skórę kaczki naciąć. Przyprawić mięso solą i pieprzem. Obrać i pokroić pasternak. Zrumienić go na oliwie. Dodać orzechy. Podsmażyć przez 4-5 minut. Zdjąć z patelni. Rozgrzać łyżkę oliwy. Ułożyć kacze piersi skórą do dołu. Smażyć przez 4 minuty, aż skórka się zrumieni. Wstawić na 4 minuty do piekarnika. Odstawić na 3-4 minuty. Piersi pokroić w cienkie plastry. Sałatę skropić dressingiem. Dołożyć winogrona. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć na półmisku pasternak, orzechy, sałatę i mięso.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.