Gary  Rhodes

Sałatka z jajek w koszulce z podsmażanymi ziemniakami, czarną kiszką i boczkiem


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Sałatka z jajek w koszulce z podsmażanymi ziemniakami, czarną kiszką i boczkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

1 łyżka białego octu winnego

4 jajka

225g młodych ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych na plasterki

50g masła

175g wędzonego bekonu, pokrojonego w słupki

½ czarnej kiszki (można zastąpić kaszanką), pokrojona w 1cm kostkę

kilka liści sałaty na osobę (czerwona strzępiasta, dębowa, endywia, Rudola)

150ml sosu winegret

150ml sosu z czerwonego wina (opcjonalnie)

sól i świeżo mielony biały pieprz



Przygotowanie

Zagotuj w garnku wodę, wlej ocet winny i ostrożnie wbij do wody jajka. Gotuj przez około 4 minuty, aż białko się zetnie. Wyjmij jajka łyżką cedzakową i opłucz pod zimną wodą. Ziemniaki podsmaż na patelni, aż będą złociste i obsmażone z obu stron. Zdejmij z ognia i trzymaj w ciepłym miejscu. Bekon podsmaż na patelni, dodaj do ziemniaków. Czarną kiszkę podsmaż na patelni z obu stron. Trzymaj w cieple z ziemniakami i boczkiem. Umyj i osusz liście sałaty. Wymieszaj w misce z winegretem. Teraz rozłóż sałatkę, tak jak ci się podoba. Ja lubię budować kolejne warstwy składników i sałaty, ale można po prostu wymieszać wszystkie składniki. Podgrzej jajka w gorącej wodzie przez 1-2 minuty, dobrze odcedź. Połóż na wierzchu sałatki i skrop winegretem i oprósz pieprzem. Jeśli używasz sosu z czerwonego wina, polej go naokoło sałatki.



© Gary Rhodes

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z bryndzą
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sałata z gotowaną cielęciną
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.