Sałatka z homara z grejpfrutem

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sałatka z homara z grejpfrutem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 żywe homary po ok. 700 g

2 duże grejpfruty

awokado

sok z cytryny

2 – 3 dymki

2 garście natki pietruszki

2 łyżki oleju orzechowego

łyżka oliwy

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Zagotować wodę w dużym garnku. Posolić i wrzucić homary. Zakryć i gotować, aż będą jasnoczerwone, przez ok. 12 min. Odsączyć i spłukać zimną wodą.
kiedy homary się gotują, obrać szybko grejpfruty, odcinając górę i dół, zdejmując skórę i albedo. Wykroić miąższ do dużej miski, wycisnąć też sok ze skórek.
Ukręcić szczypce homara. Zmiażdżyć pancerzyk tępą stroną ostrza noża. Wyjąć mięso (przydatna jest wykałaczka). Ogony oprzeć bokiem o deskę i nacisnąć, żeby pękły. Wydobyć mięso. Pancerzyki wyrzucić bądź zachować na zupę bisque.
Wrzucić rozdrobnione mięso homara do grejpfruta. Dodać awokado, skrapiając obficie sokiem cytrynowym, żeby nie ściemniało. Pokroić dymkę i wrzucić razem z liśćmi pietruszki. Dodać olej, sól i pieprz. Wymieszać. Można dodać skórki cytryny do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki w soli i pieprzu
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Sajgonki
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Szaszłyki z krewetek i cukinii
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Duszone omułki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.