Annabel  Langbein

Sałatka z gruszek, orzechów i smażonego sera haloumi


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z gruszek, orzechów i smażonego sera haloumi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżki oleju o neutralnym smaku (np. z pestek winogron)

1 szklanka wyłuskanych orzechów włoskich

2 dojrzałe

dość twarde gruszki

sok z ½ cytryny

250 g sera haloumi w grubych plastrach

6 garści (150g) świeżej rukwi wodnej albo liści młodego szpinaku

2 awokado w kawałkach (dowolnie)

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej 3 łyżki oleju na patelni. Smaż orzechy na średnim ogniu aż zbrązowieją, czyli przez 2-3 min. Wyjmij z tłuszczu łyżką cedzakową i osusz na papierowych ręcznikach kuchennych. Olej zostaw do dressingu. Można też prażyć je bez tłuszczu na blasze w piekarniku w 180°C przez 12-15 min.
Przekrój gruszki na pół, usuń gniazda nasienne, podziel na szesnastki. Wrzuć do miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Pozostałą łyżkę oleju rozgrzej na patelni na silnym ogniu. Smaż ser, aż będzie złocisty po obu stronach. Do dużej miski wsyp rukiew albo liście szpinaku. Dorzuć gruszki z sokiem z cytryny i orzechy z tłuszczem, na którym się smażyły. Jeśli były prażone, dolej 2 łyżki oliwy. Dodaj usmażony ser i awokado (dowolnie). Dopraw solą i pieprzem. Ostrożnie wymieszaj. Przełóż do salaterki albo na talerze i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.