Emeril Lagasse

Sałatka z grillowanych krewetek i papai


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia kreolska

Sałatka z grillowanych krewetek i papai
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¾ szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonek

4 łyżki i 1 łyżka tajskiego sosu rybnego

1/3 szklanki posiekanych szalotek

5 posiekanych ostrych tajskich papryczek

4 ½ łyżki cukru kokosowego lub cukru z trzciny cukrowej

900 g dużych

obranych krewetek

2 średnie zielone papaje pokrojone w drobne paseczki

2 marchewki pokrojone w drobne paseczki

2 łyżki liści świeżej mięty

1 łyżka posiekanych liści świeżej kolendry i 1/3 szklanki do przybrania

½ szklanki posiekanych orzechów ziemnych do przybrania

 

 

Przygotowanie:


W mikserze połączyć sok z limonek, sos rybny, szalotki, cukier i czosnek. Miksować do momentu uzyskania gładkiej masy. Odstawić na 15 minut, aby smaki się połączyły. Zachować ½ szklanki dressingu do marynowania krewetek. Krewetki marynować 20-30 minut w ½ szklance dressingu. Odcedzić z marynaty i gotować na parze przez 4-6 minut. Doprawić do smaku. W misce wymieszać papaję, marchewkę, liście mięty, kolendrę. Dodać dressing i dokładnie wymieszać. Dodać krewetki. Przybrać liśćmi kolendry i orzeszkami ziemnymi.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki z chili i limonką - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Zupa krewetkowa z makaronem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Ryż z owocami morza i sosem pomidorowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Krewetki z chili
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.