Claire Robinson

Sałatka z grillowanego arbuza


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Sałatka z grillowanego arbuza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

połówka arbuza

¼ miarki octu balsamicznego *

oliwa z pierwszego tłoczenia

rukola

biały kozi ser

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Z połówki arbuza odcinamy skórę i wycinamy z miąższu 2 plastry w kształcie kwadratu (przypominają dachówki) mniej więcej o grubości półtora centymetra. Każdy dzielimy na 4 części. W razie potrzeby usuwamy pestki. Kawałki skrapiamy oliwą i układamy na rozgrzanej patelni gillowej. Grillujemy delikatnie z obydwu stron. Do rondelka wlewamy jedną czwartą miarki octu balsamicznego, który poddajemy redukcji. Ocet powinien zamienić się w gęsty syrop. Kozi ser rozdrabniamy widelcem na małe kawałki (dobrze go przedtem dobrze schłodzić – wtedy zadanie będzie łatwiejsze). Na każdym talerzyku układamy „górkę” z rukoli. Na niej układamy jeden kawałek zgrillowanego arbuza, a na nim z kolei kawałki sera. W podobny sposób powstaje druga warstwa (rukola, grillowany kawałek arbuza i ser). Danie przypomina sałatkową napoleonkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem polewamy syropem powstałym z poddanego redukcji octu balsamicznego i skrapiamy oliwą.

powrót

Podobne przepisy

Aromatyczna czerwona kapusta z żurawinami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Sałatka z jajkiem i bekonem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka cezara
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.