Sałatka z gotowaną fasolą, śledziem i serem

Sałatka z gotowaną fasolą, śledziem i serem
Oceń przepis:
41 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Gieno Mientkiewicz

Seria kulinarna:
Przez dziurkę od sera 3 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb, Śledzie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • ½ szklanki ugotowanej fasoli „piękny Jaś”
  • 1 szklanka ugotowanego makaronu penne
  • 10 dag sera „zamszowy mazur” z ziołami
  • 10 dag sera Szafir
  • 2 filety śledzia solonego
  • 1 łyżka kaparów
  • 20 czarnych oliwek
  • 1 łyżka minikorniszonów
  • 2 ugotowane na twardo jaja
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej naci pietruszki
  • sól, pieprz
Sos:
  • żółtka z ugotowanych jaj
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z ugotowanych jaj wziąć żółtka, dodać przeciśnięty czosnek, utrzeć. Zmieszać wszystko z majonezem i jogurtem, doprawić. Odstawić sos do przegryzienia się składników. Śledzie odmoczyć, pokroić z niewielką kostkę. Białka jaj posiekać, ser pokroić z kostkę wielkości 1,5 cm. W salaterce zmieszać wszystkie składniki, dodać wtedy sos, doprawić i delikatnie przemieszać. Posypać posiekaną nacią i szczypiorkiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA