Gieno Mientkiewicz

Sałatka z gotowaną fasolą, śledziem i serem


Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 3652

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

½ szklanki ugotowanej fasoli „piękny Jaś”

1 szklanka ugotowanego makaronu penne

10 dag sera „zamszowy mazur” z ziołami

10 dag sera Szafir

2 filety śledzia solonego

1 łyżka kaparów

20 czarnych oliwek

1 łyżka minikorniszonów

2 ugotowane na twardo jaja

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżka posiekanej naci pietruszki

sól, pieprz

 

Sos:

żółtka z ugotowanych jaj

3 łyżki majonezu

2 łyżki naturalnego jogurtu

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

Przygotowanie:

Z ugotowanych jaj wziąć żółtka, dodać przeciśnięty czosnek, utrzeć. Zmieszać wszystko z majonezem i jogurtem, doprawić. Odstawić sos do przegryzienia się składników. Śledzie odmoczyć, pokroić z niewielką kostkę. Białka jaj posiekać, ser pokroić z kostkę wielkości 1,5 cm. W salaterce zmieszać wszystkie składniki, dodać wtedy sos, doprawić i delikatnie przemieszać. Posypać posiekaną nacią i szczypiorkiem.

powrót

Podobne przepisy

Łosoś pieczony w folii
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.