Anne Burrell

Sałatka z fenkuła i grejpfruta na ciepło


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z fenkuła i grejpfruta na ciepło
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 bulwa fenkuła (kopru włoskiego)

1 różowy grejpfrut

oliwa extra vergine

sól

¼ szklanki dużych zielonych oliwek bez pestek

pokrojonych na plasterki

¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z czerwonego grejpfruta

¼ szklanki listków fenkuła

 

 

Przygotowanie:


Pokrój fenkuła na cienkie plasterki za pomocą szatkownicy. Odetnij dolną i górną część grejpfruta. Ostrym nożem pookrawaj skórę ze wszystkich stron razem z białą gorzką włóknistą warstwą. Trzymając grejpfruta w jednej ręce, wykrój nożykiem cząstki owocu spomiędzy białych błonek. Na dużej patelni rozgrzej nieco oliwy na średnim ogniu i wrzuć plasterki fenkuła. Dopraw solą i smaż przez 1 minutę, aż fenkuł się podgrzeje i będzie pokryty oliwą. Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj cząstki grejpfruta, plasterki oliwek i posyp wszystko listkami fenkuła. Od razu podawaj.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.