Sałatka z fasolki szparagowej

Przepis z programu Nowe imperium kulinarne (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Sałatka z fasolki szparagowej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 g zielonej fasolki szparagowej

50 g nasion czarnego sezamu

1 łyżka cukru

2 łyżeczki mirin

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżeczki octu ryżowego

sól

 

 

Przygotowanie:


Fasolkę umyć i odciąć końce. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty (ew. dłużej; fasolka powinna być ugotowana, ale lekko chrupiąca). Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, osuszyć i ostudzić. Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni, przestudzić, wrzucić do moździerza i lekko rozgnieść. Dodać cukier, mirin, sos sojowy i ocet i mieszać, aż powstanie gładka pasta. Wymieszać fasolkę z sosem i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Jaja a la flamenco
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Sałata z dynią i ricottą
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szparagi z rusztu
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mizeria
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.