Agnieszka Kręglicka

Sałatka z dyni z rukolą


Przepis z programu Para w kuchni Dynia i cukinia (Odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sałatka z dyni z rukolą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

150g dyni

1/2 szklanki oliwy extra vergine

sok z 1 cytryny

garść rukoli

sól

pieprz

płatki parmezanu

ewentualnie esencja balsamico

 

Przygotowanie:

Dynię pokroić w możliwie najcieńsze plasterki. Oliwę wymieszać z sokiem z
cytryny, solą i pieprzem, dodać dynię. Marynować plasterki dyni co najmniej
przez cztery godziny. Zamarynowaną, osączoną dynię ułożyć na talerzu,
posypać rukolą i plasterkami parmezanu, ozdobić kilkoma kroplami esencji
balsamico, uzupełnić przyprawy. Esencję balsamico można kupić gotową lub
przygotować ją samemu: powoli odparować ocet balsamico w stalowym garnku i
dosłodzić do smaku.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.