Tomasz Jakubiak

Sałatka z bulguru, marynowanego jarmużu i czerwonej porzeczki


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki

odsłon: 2222

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

szklanka drobnoziarnistego bulguru

duży pomidor malinowy

50 ml oliwy

3 liście fioletowego jarmużu

cytryna

limonka

100 ml oliwy

łyżeczka soli

wędzony pstrąg

brzoskwinia

garść porzeczek

 

Przygotowanie:

Do miski wsyp bulgur, dodaj posiekanego pomidora i oliwę. Bulgur odstaw na godzinę, żeby napęczniał. Porwij liście jarmużu i zmiażdż nożem. Jarmuż włóż do miski. Dodaj sok z cytryny i limonki, dolej oliwy i posól. Brzoskwinię pokrój w plastry. Odciśnij jarmuż z zalewy i przełóż do oddzielnej miski. Dodaj kawałki wędzonej ryby, brzoskwinię, porzeczki i kaszę bulgur. Całość posól i wymieszaj.
Przygotuj sos z soku z pomarańczy, wermutu, miodu, oliwy i mięty. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.