Peta  Mathias

Sałatka z bobu


Przepis z programu Peta w Marrakeszu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Sałatka z bobu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki sałatki z bobu:

1½ kg świeżego bobu lub 500 g mrożonego

2 łyżki stołowe oliwy

1 drobno posiekana, mała cebula

2 drobno posiekane ząbki czosnku

½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego

½ łyżeczki soli morskiej

sok z 1 limonki

2 łyżki stołowe posiekanej świeżej mięty lub natki



Przygotowanie:

Bób blanszuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedź, przelej zimną wodą. Wyłuskaj.

Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż na niej cebulę, czosnek i kminu rzymskiego, aż będą złociste. Dodaj bób i sól. Dokładnie podgrzej. Wyłóż na półmisek, polej sokiem z limonki, posyp ziołami i wymieszaj.



© Peta Mathias



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.