Kylie Kwong

Sałatka z bakłażanów gotowanych na parze


Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Sałatka z bakłażanów gotowanych na parze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duży bakłażan

obrany

2 łyżeczki soli morskiej

1 łyżka posiekanej dymki

szczypta białego pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry o szerokości 1,5 cm, następnie każdy plaster na paski o szerokości 1,5 cm. Posypać solą z obu stron, ułożyć pojedynczą warstwę na tacy. Odstawić na 10 minut. W tym czasie przygotować dressing. W małym rondelku z grubym dnem umieścić wszystkie składniki dressingu, zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia, około dwie minuty, odstawić. Przełożyć bakłażan na cedzak i wypłukać pod bieżącą zimną wodą. Osączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć kawałki bakłażana pojedynczą warstwą na talerzyku i umieścić go w koszyczku do gotowania na parze. Koszyczek ustawić na dobranym rozmiarem garnku lub w woku, wypełnionym gorącą wodą. Gotować na parze pod przykryciem przez 6 minut (bakłażan powinien być miękki). Ostrożnie zdjąć koszyczek z garnka i odstawić do wystygnięcia.
Ułożyć bakłażana na półmisku i polać dressingiem, posypać posiekaną dymką i pieprzem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.