Sałatka z bakłażana

Przepis z programu Niewolnicy Kambuza (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Sałatka z bakłażana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 bakłażany

1 ząbek czosnku

drobno posiekany

50 ml czerwonego octu winnego

50 ml oliwy

sól i świeżo mielony czarny pieprz

pół czerwonej papryki

pokrojonej w cienkie paski

pół zielonej papryki

pokrojonej w cienkie paski

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Nakłuć bakłażany wykałaczką lub szpikulcem i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec 20 minut, dopóki nie będą miękkie. Obrać bakłażany ze skóry, usunąć i wyrzucić pestki (część pestek można zostawić). Grubo pokroić miąższ i włożyć do dużej miski. Dodać czosnek, czerwony ocet winny, oliwę i bardzo dokładnie rozgnieść i wymieszać rękoma na jednolitą masę. Doprawić do smaku i dodać paprykę. Przykryć sałatkę i na dwie godziny odstawić w chłodne miejsce. Podawać w temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Bób i szparagi na kolorowym ryżu
Jola Słoma
Przepis z programu Słoneczne ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Bigos z pomarańczą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tofu z trawą cytrynową i chili
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Spaghetti z sosem z suszonych pomidorów
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Twarożek z migdałów
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.