Sałatka z awokado

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 52)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Sałatka z awokado
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 awokado

pół posiekanej cebuli

ćwierć filiżanki octu z czerwonego wina

szczypta soli

200 g fasolki szparagowej

100 g rukoli

pół pęczka bazylii

80 g prażonych rozdrobnionych migdałów

2 limetki

3 łyżki oliwy

200 g koziego sera

pieprz

pół pokrojonego ogórka

Przygotowanie:

Awokado przekroić, usunąć pestkę, podzielić miąższ na trzy części i ułożyć na talerzu. Fasolkę gotować przez 2 i pół minuty we wrzątku, a następnie przełożyć do miski z lodowatą wodą. Odcedzić, osuszyć i wymieszać z rukolą i cebulą. Dodać bazylię i migdały. Przyprawić octem, sokiem z jednej limetki, dwiema łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Podzielić na cztery części, przełożyć na awokado i posypać serem. Polać resztą soku z limetki i oliwą.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z marchwi
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia żydowska
Sałatka kuskus z pieczonymi warzywami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.