Emeril Lagasse

Sałatka z awokado, brzoskwiniami, boczkiem, serem feta i winegretem z szampana


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska

Sałatka z awokado, brzoskwiniami, boczkiem, serem feta i winegretem z szampana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¼ szklanki octu z szampana

1 łyżka miodu

2 łyżeczki posiekanej szalotki

½ łyżeczki musztardy diżońskiej

¼ łyżeczki posiekanego czosnku

½ szklanki oliwy z oliwek

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

200 g mieszanki sałat

1 szklanka brzoskwini pokrojonej w kostkę

½ awokado pokrojonego w kostkę

4 plasterki smażonego boczku

1/3 szklanki sera feta

 

 

Przygotowanie:


Do blendera przełożyć ocet z szampana, miód, szalotkę, musztardę i czosnek. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji przez 10-15 sekund. Następnie ciągle miksując powoli dodać oliwę z oliwek. Mieszać do momentu, w którym wszystkie składniki się ze sobą połączą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy winegret przenieść do pojemnika z przykrywką. Odstawić na bok lub ewentualnie wstawić do lodówki. Przechowywać nie dłużej niż tydzień. Do dużej miski przenieść sałatę, brzoskwinię, awokado, boczek i ser feta. Polać ½ szklanki winegretu, a następnie doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać. Podawać od razu.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z zielonej papai
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.