Sałatka warzywna z jajkiem i pikantnym sosem orzechowym

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki

Sałatka warzywna z jajkiem i pikantnym sosem orzechowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 filiżanki fasoli wężowej

2 filiżanki kiełków fasoli

2 filiżanki bok choy albo choy sum

1 posiekana marchewka

1 pokrojona cukinia

pół bloczka tempeh pokrojonego w centymetrowe paski

1 łyżka tamari

1 łyżka oleju z otrębów ryżowych

4 ząbki czosnku

4 szalotki

2 duże chili bez nasion

1 łyżka startej kurkumy

1 łyżeczka pasty krewetkowej

1 łyżka sosu rybnego

2 posiekane liście limetki kaffir

półtorej filiżanki organicznych orzeszków ziemnych

pół filiżanki pulpy z tamaryndowca

letnia woda

sól

2 jajka ugotowane na twardo

pół filiżanki tajskiej bazylii



Przygotowanie:

Fasolę, bok choy, marchewkę i cukinię zblanszować.

Tempeh zamarynować w tamari.

Na rozgrzany olej wrzucić czosnek, szalotki, chili i kurkumę. Podsmażyć i przełożyć do moździerza. Dodać pastę krewetkową, liście limetki i filiżankę orzeszków ziemnych. Rozdrobnić stopniowo dodając pulpę z tamaryndowca i odrobinę letniej wody. Przyprawić do smaku solą i sosem rybnym.

Zamarynowane tempeh zgrillować albo usmażyć. Odsączy nadmiar tłuszczu.

Zblanszowane warzywa i kiełki fasoli ułożyć na talerzu.

Polać sosem, udekorować kawałkami tempeh, jajkami i resztą orzeszków ziemnych. Posypać bazylią.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka gado-gado
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
Sałatka nicejska z łososiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

wodorko

postów: 4

29.03.2016 11:56

CYTUJ

wygląda super, tylko tak się zastanawiam gdzie ja znajdę wszystkie potrzebne składniki

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.