Sałatka panzanella

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sałatka panzanella
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 czerwone papryki

2 żółte papryki

225 ml oliwy

800 g małych pomidorów

1 garść zielonych oliwek bez pestek

1 czubata łyżka kaparów

1 ciabatta

3 łyżki octu z czerwonego wina

4 ząbki czosnku

sól

świeżo zmielony pieprz

duża garść liści bazylii



Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Papryki kładziemy na blaszce, skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy i pieczemy 15-20 minut. Przekładamy do żaroodpornej miski, przykrywamy folią i odstawiamy do przestygnięcia na 20 minut. Potem usuwamy ogonki i nasiona, obieramy papryki ze skóry, kroimy na paski i wrzucamy do dużej miski. Z pomidorów usuwamy szypułki. Wkładamy na 30 sekund do wrzątku. Łyżką cedzakową przekładamy do miski z zimną wodą. Osączamy i obieramy ze skóry. Kroimy pomidory w ćwiartki. Wyjmujemy z nich miąższ z nasionami i przecieramy przez sito. Pomidory kroimy na paski i dorzucamy do papryki. Dodajemy kapary i oliwki, mieszamy. Do drugiej miski wlewamy ocet, sok z przetartych pomidorów i pozostałą oliwę. Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę, wrzucamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy trzepaczką. Ciabattę kroimy na kromki i rwiemy na kawałki. Wrzucamy do sosu, mieszamy i odstawiamy na przynajmniej godzinę, by chleb wchłonął cały sos. Dokładamy namoczoną ciabattę do reszty sałatki, posypujemy porwanymi liśćmi bazylii, wszystko razem delikatnie mieszamy i podajemy.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.