Jamie  Oliver

Sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem


Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 1.0
Składniki:



sałatka:

350 g zielonej fasolki szparagowej

½ bagietki

12 czarnych oliwek z pestkami

3 dojrzałe kolorowe pomidory

1 sałata rzymska

20g fety

1 cytryna



tuńczyk i dressing:

1 duży pęczek świeżej bazylii

6 filetów anchois

1 cytryna

4 łyżki oliwy extra vergine

2 steki z tuńczyka (po 200 g, o grubości 2,5 cm)

1 łyżka czerwonego octu winnego

1 czubata łyżeczka ziarnistej musztardy

1 łyżeczka płynnego miodu





Przygotowanie:



Ułóż równo strąki fasolki i odetnij szypułki. Włóż fasolkę do garnka, zalej wrzątkiem, dopraw szczyptą soli i przykryj garnek pokrywką. Pokrój bagietkę na kromki o grubości 2 cm i rozłóż na rozgrzanej patelni grillowej. Odwróć, gdy się mocno zrumienią. Zetnij ok. 10 łodyg bazylii. Oderwij młode listki ze szczytów i zachowaj do przybrania, a resztę zmiksuj w blenderze z anchois, sokiem z cytryny, oliwą extra vergine oraz odrobiną wody.



Wylej około 40% dressingu na ładny półmisek i odstaw na bok. Ok. 10% wetrzyj w tuńczyka i dopraw solą oraz pieprzem. Przelej resztę dressingu do dużej miski, dodaj ocet, musztardę, miód i dokładnie wymieszaj. Odsącz ugotowaną fasolkę, usuń pestki z oliwek, pokrój pomidory, włóż je do miski z dressingiem i przemieszaj.



Ułóż tuńczyka na patelni grillowej i smaż po 2 min. z każdej strony, aż będzie przysmażony z wierzchu, a w środku surowy. Pokrój wewnętrzne, jasne liście sałaty na trzycentymetrowe kawałki, rozłóż na dużej desce albo półmisku, połam grzanki i ułóż na sałacie. Rozłóż na niej fasolkę w dressingu, oliwki i pomidory. Podziel steki z tuńczyka na spore kawałki i włóż do półmiska z dressingiem. Obsyp pozostałymi listkami bazylii, pokruszoną fetą i podaj z cząstkami cytryny.



© Jamie Oliver

www.jamieoliver.com



powrót

Podobne przepisy

Sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
Sałatka z młodych warzyw z grillowanym owczym serem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Sałatka ziemniaczana z pięcioma ziarnami
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Sałatka z papai
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.