Sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem

Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 21)
trudność: łatwe

Sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 1.0
Składniki:



sałatka:

350 g zielonej fasolki szparagowej

½ bagietki

12 czarnych oliwek z pestkami

3 dojrzałe kolorowe pomidory

1 sałata rzymska

20g fety

1 cytryna



tuńczyk i dressing:

1 duży pęczek świeżej bazylii

6 filetów anchois

1 cytryna

4 łyżki oliwy extra vergine

2 steki z tuńczyka (po 200 g, o grubości 2,5 cm)

1 łyżka czerwonego octu winnego

1 czubata łyżeczka ziarnistej musztardy

1 łyżeczka płynnego miodu





Przygotowanie:



Ułóż równo strąki fasolki i odetnij szypułki. Włóż fasolkę do garnka, zalej wrzątkiem, dopraw szczyptą soli i przykryj garnek pokrywką. Pokrój bagietkę na kromki o grubości 2 cm i rozłóż na rozgrzanej patelni grillowej. Odwróć, gdy się mocno zrumienią. Zetnij ok. 10 łodyg bazylii. Oderwij młode listki ze szczytów i zachowaj do przybrania, a resztę zmiksuj w blenderze z anchois, sokiem z cytryny, oliwą extra vergine oraz odrobiną wody.



Wylej około 40% dressingu na ładny półmisek i odstaw na bok. Ok. 10% wetrzyj w tuńczyka i dopraw solą oraz pieprzem. Przelej resztę dressingu do dużej miski, dodaj ocet, musztardę, miód i dokładnie wymieszaj. Odsącz ugotowaną fasolkę, usuń pestki z oliwek, pokrój pomidory, włóż je do miski z dressingiem i przemieszaj.



Ułóż tuńczyka na patelni grillowej i smaż po 2 min. z każdej strony, aż będzie przysmażony z wierzchu, a w środku surowy. Pokrój wewnętrzne, jasne liście sałaty na trzycentymetrowe kawałki, rozłóż na dużej desce albo półmisku, połam grzanki i ułóż na sałacie. Rozłóż na niej fasolkę w dressingu, oliwki i pomidory. Podziel steki z tuńczyka na spore kawałki i włóż do półmiska z dressingiem. Obsyp pozostałymi listkami bazylii, pokruszoną fetą i podaj z cząstkami cytryny.



© Jamie Oliver

www.jamieoliver.com



powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.