Sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki

Sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Sałatka:

200 g tuńczyka

ćwierć filiżanki posiekanej natki pietruszki

ćwierć filiżanki czarnych albo zielonych oliwek

2 czerwone papryki pokrojone w cienkie paski

200 g zblanszowanej fasolki szparagowej

1 czerwona cebula

1 ogórek

ćwierć filiżanki liści bazylii

3 posiekane dymki

anchois

100 g ugotowanych ziemniaków

4 ugotowane, obrane jajka

sól i pieprz



Dressing:

2 łyżki francuskiej musztardy

1 ząbek czosnku

sok z jednej cytryny

2 łyżki octu estragonowego

3 łyżki oliwy

sól i pieprz



Przygotowanie:

Tuńczyka przyprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą i zgrillować.

Wszystkie składniki sałatki, poza jajkami, przełożyć do miski. Przyprawić solą i pieprzem.

Składniki dressingu wymieszać. Polać sałatkę.

Wierzch udekorować pokrojonymi w ćwiartki jajkami.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.