Curtis Stone

Sałatka na ciepło z grillowanym wędzonym węgorzem


Przepis z programu Surfing po menu 4 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sałatka na ciepło z grillowanym wędzonym węgorzem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

80 g wędzonego węgorza na osobę

1 główka fenkułu plus zielona nać

1 średnia czerwona cebula

1 szklanka natki pietruszki

1 pęczek szczawiu

¼ główki radicchio

½ szklanki świeżej mięty

1 cytryna

oliwa z oliwek extra virgin

 

 

Przygotowanie:


Aby przygotować sałatkę, pokrój cienko fenkuł w poprzek główki i wrzuć do bardzo zimnej wody, żeby zrobił się chrupki. Zachowaj zieloną część do udekorowania sałatki. Przekrój cebulę na pół i pokrój w piórka. Porwij liście radicchio i usuń z nich najgrubsze części białych nerwów oraz odrzuć nieładne liście. Wędzonego węgorza podziel na ok. 80 g filety, usuń skórę i ości. Rozgrzej grillową patelnię i obsmaż rybę z każdej strony. W misce wymieszaj fenkuł, cebulę, miętę i pietruszkę, skrop sokiem z połowy cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz polej oliwą z oliwek. Następnie delikatnie wymieszaj szczaw i radicchio z cebulą, miętą i fenkułem. Zdejmij filety z węgorza z grilla, przełóż do małej miski i skrop sokiem z cytryny. Połącz z sałatką i podawaj.
Bogaty smak węgorza świetnie kontrastuje ze świeżą i chrupką sałatką z fenkuła co sprawia, że jest fantastycznym lekkim daniem na przystawkę.

powrót

Podobne przepisy

Troć faszerowana nadzieniem z pstrąga, warzyw i grzybów
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Obsmażany tuńczyk z salsą z mango
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Ryba z curry i garam masalą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Tatar z tuńczyka i awokado
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.